edlemsboktips


Här tipsar medlemmarna om böcker, gamla och nya. Se också på tipps på icke skönlitterära böcker under Biblioteksskatter.

 

Greven av Monte Cristo - Alexander Dumas

Jag läser väldigt mycket, allt utom "kioskkärlek" i stort sett. Det är självklart svårt att nämna favoritböcker, eftersom alla böcker är så olika. Men en bok som jag har läst flera gånger är Greven av Monte Cristo. Den har allt - den är spännande och har ett vackert språk, särsklit om man får tag på en äldre upplaga. Min är i sex band och från 1942. En riktigt riktigt bra äventyrsberättelse som kan läsas av alla åldrar.

Heidi Jergovsky

 

En man som heter Ove - Fredrik Backman

Varför fäste jag mig vid den här boken? Ja, Ove är ju som jag själv. Också jag tar min inspektionsrunda. Kontrollerar till exempel på måndagar hur och var sophämtarna har satt tillbaka den bruna kontainern för biopåsar liksom de båda gröna kontainrarna för allmänt hushållsavfall, två stora och en liten liten. Sophämtarna har satt dem fel, givetvis, och jag flyttar dem rätt, precis som Ove skulle ha gjort. Och visst har jag hoppat in en bil med spinnande hjul och lagt in rätt höga växel för att komma loss. Skillnaden är att Ove blir arg på och fräser åt alla dem som klantar sig för att inte tala om dem som inte bjuder till ordentligt, slashasarna. Jag blir bara glad över att jag är bättre än dem och ser ned på dem som på små barn! Så ”grannarnas skräck” är det bara Ove som blivit. Det är jag övertygad om. 

Göran C O Claesson

 

Kalmars jägarinnor - Tove Folkesson

Linden, Janna, Sudden, Jossan och Eva Zachrisson, Kalmars jägarinnor, håller ihop i vått och torrt. De går i nian och tillvaron består av att utforska gränser och få så många kickar som möjligt, innan man tvingas in i det hemska fyrkantiga vuxenlivet. Man super, knarkar och förstör andras egendom utan att ägna följderna en tanke. Kalmars jägarinnor är oövervinnerliga. De vuxna har sitt att sköta och utgör inte något hinder för flickornas framfart. Jägarinnornas hatobjekt är de ordentliga handbollstjejerna, som de aldrig försitter ett tillfälle att göra livet surt för. Flickornas jagande efter kickar kläs i en adekvat språkdräkt, full av fart, vitalitet och nyskapande. Som kontrast står skildringen av Evas mormor, kallad Stickan, med sin lugna framtoning. Som underrubrik skulle Kalmars jägarinnor kunna ha underrubriken "I huvudet på en tonåring". Om man vill veta det, ska man läsa boken.
Boken var nominerad till Sveriges radios romanpris år 2015.

Eva Giese

 

En dag - David Nicholls

Två människor träffas i tjugoårsåldern efter sin examensfest. De gillar varandra. Mycket. Men är lite osäkra på vad det hela ska leda till och blir istället vänner. Vi får sedan följa Emma och Dexter varje år vid samma datum tjugo år framåt i tiden. Dexter lever livets glada dagar - lite för glada skulle man nog kunna säga, blir kändis och festar bort många dar och nätter. Emma däremot kämpar med sitt självförtroende, mot krig i världen och med frågan om vad som är meningen med just hennes liv. Trots andra förhållanden, resor och skillnader i livsstil återkommer de alltid till varandra och blir med åren någon slags bästa vänner.

Jag sträckläste den här boken, blev nästan besatt av att få läsa vidare. Och även när jag läst ut sista sidan ville jag stanna kvar i bokens värld en stund till och inte börja läsa något annat. Språket är rappt och ungdomligt och aldrig tråkigt. För mig som bott några år i London var det kul att få uppleva flera av London-miljöerna igen, för även om det skulle kunna hända var som helst så känns hela boken väldigt engelsk.

Sista delen tar en oväntad vändning, som gav boken ännu en dimension. Det var slutet som gjorde att man verkligen funderade vidare på vad kärlek egentligen är och vad det innebär att vara människa. Det här är en bok jag varmt kan rekommendera.

Charlotte Ekbom

 

Hauffs sagor - Wilhelm Hauff 1964

En alldeles, alldeles underbar sagobok för alla åldrar, skriven av Wilhelm Hauff som dog 1827, endast tjugofem år gammal. Just den här upplagan har vackra illustrationer av Ruth Koser-Michaels. Sagorna är skrivna som Tusen och en natt, med ramsagor med berättelser invävda.

Heidi Jergovsky

 

Synderskan - Petra Hammesfahr 2004

En till synes alldeles vanlig 24-årig kvinna överfaller plötsligt en man på en badstrand med en kniv. Det är upptakten till en väldigt spännande och ovanlig psykologisk thriller där man absolut inte kan räkna ut fortsättningen från sida till sida. En väldigt bra roman! (Och jag är kräsen på just deckare)

Heidi Jergovsky

 

Mördaren i folkhemmet - Lena Ebervall & Per E Samuelson 2012

Sveriges största rättsskandal! En spännande genomgång av alla turerna i fallet Olle Möller, skriven av de två advokaterna Ebervall och Samuelson. Helt otroligt hur prestige kan gå före sanning.

Heidi Jergovsky